IT i Cloud bezbednost u pametnim kućama

Smart home

U našem digitalizovanom i automatizovanom svetu bezbednost je sve osetljivija tema koja će u budućnosti dobijati još veći značaj!

Ovo se posebno odnosi na pametne kuće jer su one u kojima živimo naš svakodnevni život, oni su upoznati sa našim navikama i samim tim izazivaju mnogo zabrinutosti i neizvesnosti kod budućih korisnika. Evo svega što treba da znate o IT i cloud bezbednosti kada su u pitanju pametne kuće.

Šta je „oblak“ (Cloud) i zašto je važan kada su pametne kuće u pitanju?

Oblak ili računarstvo zasnovano na oblaku postoji već nekoliko godina. Mnogi korisnici nisu ni svesni da kad god uploaduju svoje podatke na udaljeni server oni zapravo koriste tehnologiju oblaka. Važno je, međutim, napomenuti da kada su u pitanju pametne kuće, tehnologija u oblaku ne uključuje toliko skladištenje podataka, već prenošenje podataka, uz najveću moguću sigurnost i najveću moguću brzinu. Korišćenje oblaka nije obavezno, ali je preporučljivo jer su njegove prednosti daleko veće od mana. A ako odaberete pravog dobavljača usluga, videćete samo prednosti.

Stalna ažuriranja su jedan od ključnih stvari za bezbednost

Prvi aspekt koji treba da podvučemo kada je u pitanju korišćenje oblaka u pametnom domu je da oblak može olakšati upravljanje pametnom kućom, može pojednostaviti daljinski pristup njegovim funkcijama i pomoći u stvaranju ukupne bezbednosti.

Chameleon Smart Home takođe koristi rešenja zasnovana na oblaku. Ovo je moderna, sigurna i stalno ažurirana tehnologija, ali način na koji se ona koristi i konfiguraciju automatskih ažuriranja u svakom slučaju kontroliše korisnik. Ipak, veoma je preporučljivo da omogućite ovu funkciju jer su redovna ažuriranja jedan od ključeva sajber bezbednosti. Uzmite pametne telefone kao primer. Jedinice koje koriste Android operativni sistem dobijaju bezbednosna ažuriranja najviše nekoliko godina – nakon toga proizvod i samim tim korisnik ostaju sami u tom pogledu. Ovo se ne sme desiti pametnim kućama jer moramo biti sigurni da će oblak biti tamo za nekoliko decenija da bi se olakšao pristup barem osnovnim bezbednosnim ažuriranjima.

Visok nivo enkripcije

Ako se odlučite za sistem pametne kuće Chameleon, neće biti direktne veze između vašeg telefona i centralne kontrolne jedinice doma, osim preko lokalne mreže koja je očigledno neizbežna i njenu sigurnost garantuje vaš provajder. To znači da oblak neće čuvati podatke: informacije neophodne za kontrolu sistema i sva personalizovana rešenja biće zadržana kod klijenta. Ali čim napustite svoj dom i pređete na daljinski pristup, oblak će biti tu da vam omogući istu munjevitu komunikaciju kao da sedite u sopstvenoj dnevnoj sobi.

Ovo može biti veoma korisno, posebno u hitnim slučajevima. Takođe je bezbedno, jer Chameleon-ova rešenja prolaze kroz kontinuirano poboljšanje od strane Chameleon-ovog visokokvalifikovanog tima stručnjaka, a postoje složene tehnologije šifrovanja na radu u pozadini, tako da će imati smisla koristiti ovu funkciju čak i dok ste kod kuće. Naravno, odluka uvek leži na klijentu, koji mora biti svestan da ne skladištimo velike količine podataka u oblaku. Ako sistem pametne kuće to radi, bolje je da ga izbegavate iz bezbednosnih razloga.

Iako vlasnički sistem u oblaku koji koristi Chameleon Smart Home ima visok nivo enkripcije koristeći ista ili čak bolja rešenja od onih koje koriste bankarski sistemi, budući vlasnici pametnih kuća mogu, naravno, da se odluče za rešenja koja su dostupna kroz integraciju. Apple Homekit ili Google Home. Oblak se i dalje ne može ukloniti iz jednačine, jedina razlika je u tome što će pozadinske usluge pružati Apple ili Google. Dakle, nije ni moguće ni preporučljivo izbegavati tehnologiju u oblaku.

Ne čuvaju se vredni podaci

Očigledno postoje brojke i grafikoni koji su neophodni za rad automatizovanih procesa, npr. temperaturu grejanja ili nivo osvetljenja koji vam je potreban, ali oni se ne mogu koristiti za pristup osetljivim podacima koji bi mogli da ugroze bezbednost ličnih podataka vlasnika ili bezbednost i sigurnost stana.

Ako ste, na primer, na svom radnom mestu i želite da pustite nekog od dede i bake ili prijatelja u svoj dom koji ne zna ili ne može da upravlja sa pametnom bravom ili nema nijedan od svojih biometrijskih podataka (npr. otisak prsta) sačuvan u sistemu, onda možete lako i bezbedno im otvori vrata na nekoliko sekundi kroz oblak.

U normalnim okolnostima u oblak se ne šalju podaci koji bi, ako se vide, bili vredni bilo kom autsajderu, jer ova tehnologija prvenstveno nije za skladištenje, već za prenos podataka koji svoj posao obavlja potpuno bezbedno i u šifrovanom obliku kao deo Chameleona pametne kuće. Uglavnom, mnogo je bezbednije moći da daljinski pristupite svom domu preko oblaka nego da mu uopšte nemate daljinski pristup. Da navedemo samo jedan primer, možete da isključite peglu koju ste zaboravili da isključite kod kuće ako je slučajno uključena u utičnicu kojom možete daljinski da upravljate.

Šta je sa pametnim bravama

Jedno od pitanja o kojima se često raspravlja u vezi sa pametnim kućama je upotreba pametnih brava. Mnogi klijenti se plaše da koriste ove uređaje iako su u svakom pogledu sigurniji od svojih konvencionalnih modela.

Prvo, što se tiče tehnologije, pametne brave moraju imati sertifikate visokog nivoa bezbednosti pre nego što se mogu prodati, a njihova fizička svojstva ih takođe čine bezbednijim. Mnogi od njih uopšte nemaju ključaonicu, neki nemaju ni tradicionalnu ručku, pa provalnik verovatno ne bi znao ni kako da počne da ih zaobilazi.

U skladu sa važećim standardima, ove brave se otvaraju ili vlasničkim kodom ili nekim biometrijskim podacima (u većini slučajeva otiskom prsta), ali postoje i GPS jedinice koje se aktiviraju kada je vlasnik u njihovoj blizini. Ove brave se obično otvaraju samo na nekoliko sekundi i automatski se ponovo zaključavaju. Možete proći kroz njih na tradicionalan način samo iz unutrašnjosti objekta.

Važno je napomenuti da se u oblaku ne čuvaju podaci o pametnoj bravi koje bi kriminalac mogao koristiti da otvori vrata. Sami uređaji imaju nešto memorijskog prostora, ali kriminalci ne mogu da im pristupe, naročito ne preko oblaka.

U tom pogledu, pametne brave su daleko sigurnije od tradicionalnih brava, ali moramo dodati da kad god kriminalci odluče da provale u nekretninu, oni će pronaći način da to učine – a nijedna digitalna sigurnosna tehnologija vrata to neće moći da spreči. Da biste poboljšali sigurnost vašeg doma, možete instalirati različite inteligentne sigurnosne sisteme koji koriste video snimanje i druge sigurnosne funkcije ili čak zvučne alarme kako bi pružili dodatnu sigurnost vašem domu. Ali to će biti tema drugog unosa na blogu.